Galatea & Kuub.Space

Kuub.space, een kunst – en werkruimte in de binnenstad van Utrecht, opent vanaf half augustus een kleine expositieruimte voor gevluchte kunstenaars in Nederland.
Dit project is een samenwerking tussen Kuub.Space en de Galatea Foundation en heeft als doel heeft om nieuwe Nederlanders die hier hun bestaan als kunstenaar willen opbouwen te steunen.

Vanaf 2023 organiseert de Galatea Foundation eens in de 2 jaar in het Dordrechts Museum de Galatea Kunstprijs samen met een grote tentoonstelling voor gevluchte kunstenaars in Nederland.
In de tussenliggende periode krijgen deze kunstenaars de mogelijkheid hun werk te presenteren in de etalage-galerie van KUUB.SPACE in de Pieterstraat in Utrecht, elke 4 weken een andere kunstenaar.
In de agenda staan de data en namen exposerende kunstenaars.

27 oktober t/m 22 november 2023: Natalia Grezina.
Natalia is de winnaar van de Galataea Kunstprijs 2023.
Natalia laat delen zien van haar serie ‘Spring‘.
Deze serie is haar visuele dagboek, waarmee ze is begonnen kort voor de grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne eind februari 2022.
Hiermee richt ze zich op een subjectieve documentatie van historische gebeurtenissen in verband met de annexatie van de Krim (waar Natalia woonde) en de huidige oorlog.
Dit hielp haar om haar persoonlijke ervaringen vast te leggen, maar ook om het gesprek over politiek in de openbare ruimte te brengen door middel van straatkunst.
Nu woont ze in Nederland, ver weg van het conflict, en is het mogelijk om het gezichtspunt van de waarnemer te laten zien, dat voortdurend wisselt: van een blik op de oorlog naar een blik op het vredige leven en weer terug.
Zo vormen het zingen van de vogels in de lente en het luchtalarm de muziek van de werkelijkheid.

18 september t/m 21 oktober 2023:  Ahmad Mallah.
Ahmad laat hier een selectie zien van zijn project ‘Lost and Never Found
Ahmad: ‘Het overkoepelende thema van dit project is de kwetsbaarheid van de menselijke conditie, met de nadruk op geestelijke gezondheid in relatie tot nieuws en sociale media, vooral jonge mensen die zich erg onzeker voelen over de toekomst, waaronder ik’.

Yazan Maksoud

18 augustus – 15 september 2023Yazan Maksoud.
Yazans tentoonstelling bestaat uit een serie van 11 foto’s, getiteld ‘The Philosophy of Shelter’.

Het is een beeldroman over de verandering van de samenleving die zich openstelt of afsluit voor veranderingen mutaties in deze samenleving: nieuwe of er verdwijnende.