Galatea Kunstprijs 2023

Natalia Grezina, winnaar van de Galatea Kunstprijs 2023. Op de foto met Mikkel Hofstee, voorzitter van jury.

DORDRECHT – Op zondag 11 juni 2023 werd tijdens een feestelijke ceremonie de Galatea Kunstprijs 2023 uitgereikt. De prijs, in het leven geroepen door Jaap Versteegh en Joke van Veen (van de Galatea Foundation), helpt kunstenaars met een recent migratieverleden op weg binnen de Nederlandse kunstwereld.

Eind 2022 werden kunstenaars via een open call opgeroepen zich aan te melden voor de prijs, waarop vele reacties volgden. Sinds 25 maart 2023 is het werk van de acht genomineerde kunstenaars te zien in een gezamenlijke tentoonstelling in het Dordrechts Museum. Hier kan het publiek genieten van het veelzijdige talent van Berkay Tuncay, Natalia Grezina, Mohammad Abou Chair, Marfa Vasilieva, Natalia Olhova, Noor Issa, Tasha Arlova en Vita Buivid. Ook kon er op zaal gestemd worden op een publieksfavoriet.

Juryprijs
Een jury bestaande uit de oprichters van de Galatea Foundation, Jaap Versteegh en Joke van Veen, conservator moderne kunst van het Dordrechts Museum, Wilma Sütö en enkele bestuursleden van de Galatea Foundation gingen enkele weken geleden in beraad. Het was een tijdrovende procedure, waarbij ieder kunstwerk levende gesprekken opleverde tussen de juryleden. Er werd gelet op artistieke kwaliteit, reikwijdte van de verbeelding, technisch vermogen en concept. Uiteindelijk viel de unanieme keuze op een kunstenaar in wiens werk al deze kwaliteiten op hoog niveau vertegenwoordigd zijn: Natalia Grezina.

‘Op indringende wijze maakt deze kunstenaar een verbinding tussen een dierbaar, zorgeloos verleden en een uiterst onzeker, soms bloedig heden. Exemplarisch is het verfijnde kunstwerk dat zij heeft gemaakt van een glanzende jurk die haar eigen moeder vroeger heeft gedragen. Dit feestelijke kledingstuk geeft een verlangen weer dat iedereen kan herkennen; het verlangen naar vrijheid en blijheid; de opwinding van een sierlijke, zwierige dans. Maar de zoom van deze jurk is voorzien van bloedrode franje, een ogenschijnlijk elegante, maar aangrijpende toevoeging met rode kraaltjes, stuk voor stuk in de vorm van druppeltjes bloed. Een beeldschoon, maar diep ontroerend beeld.’
Jury Galatea Kunstprijs 2023